T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Çorum İl Sağlık Müdürlüğü Sungurlu Devlet Hastanesi

T.C. Sağlık Bakanlığı
Çorum İl Sağlık Müdürlüğü Sungurlu Devlet Hastanesi

Facebook Twitter Google Plus Linkedin

Beslenme ve Diyet

Güncelleme Tarihi: 13/11/2018

Genel Bilgilendirme

Beslenme; sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için vücudun gereksinimi olan besin öğelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda almak için bilinçli yapılması gereken bir davranıştır. Vücudun büyüme ve gelişmesi, verimli çalışması, dış etkenlere ve hastalıklara karşı dirençli olabilmesi yeterli ve dengeli beslenme ile mümkündür. Besin seçimlerimiz yaşam kalitemizi ve sağlık düzeyimizi önemli ölçüde etkilemektedir.

 Yapılan araştırmalar şişmanlık, kalp-damar hastalıkları, diyabet, tansiyon, sindirim sistemi hastalıkları, beslenme yetersizliği hastalıkları ve kanser gibi pek çok hastalığın yanlış beslenme uygulamalarından kaynaklandığını göstermiştir.Dengesiz beslenmenin önlenmesinde beslenme eğitimi ile sağlıklı beslenme bilincinin kazandırılması büyük bir önem taşır.

Şişmanlık Saptanması

Şişmanlığın teşhisinde birçok yöntem kullanılmaktadır. Bunlar arasında en pratik ve sık kullanılan yöntem Beden Kitle İndeksi (BKI) adını verdiğimiz formüldür. Bu formüle göre beden ağırlığınız hakkında bir fikir edinmek için ağırlığınızı (kg), boyunuzun metre cinsinden karesine (m²) bölüp aşağıda ki skalada hangi bölüme girdiğinize bakmanız yeterlidir.

BKI Ağırlık (kg) / Boy (m²)

BKI DEĞERLERİ;

18.9 kg/m2’nin altında olanlar - ZAYIF

19-24.9 kg/m2’nin arasında olanlar - NORMAL

25-29.9 kg/m2’nin arasında olanlar - TOPLU (HAFİF ŞİŞMAN)

30-34.9 kg/m2’nin arasında olanlar - ŞİŞMAN (OBEZ) (SAĞLIK AÇISINDAN RİSKLİ !)

35-üzeri olanlar - AŞIRI ŞİŞMAN (SAĞLIK AÇISINDAN ÇOK RİSKLİ)

Çoğumuzun evlerinde, zaman zaman kendimizi tarttığımız, garip sesler çıkaran o ufak basküllerden vardır. Kilomuz konusunda ne kadar hassassak o kadar sık çıkarız o basküllerin üzerine. Baskülün tam ortasında tek çizgi gibi duran o plastikten her çıkışımızda birçok rakam geçer ve her geçen rakam bize olmadığımız kiloları gösterir. Şu geçen rakam evlendiğim zamanki kilom, şu geçen ilk doğumdan önceki, şu geçen arabayı almadan önceki kilom, şu geçen askere gitmeden önceki kilom ve o beyaz plastik çizgi bir yerde durur. Eğer bu rakam bize yalnız tartılma ihtiyacı hissettirecek kadar yüksekse şu cümleler kurulmaya başlanır.

Bakıyorum herkes kadar yiyorum, onlar zayıf; ama ben ne yesem yarıyor,

Az yemek yemeğe çalışıyorum; ama sonra birden dayanamayıp yemeğe saldırıyorum, bir türlü kendime engel olamıyorum,

Gerçekten çok yemiyorum, sabah ve öğle öğünlerinde yemek aramıyorum; hatta unuttuğum bile oluyor ama akşamları kontrolden çıkıyorum,

Karnım tokken bir bakıyorum buzdolabının önündeyim,

Sinirlenince çok yemek yiyorum.

Bizim için şişmanlık kontrol edemediğimiz tarafımızın galibiyetidir. Kendimizi bol bol suçlar yiyecekler karşısında beceriksiz, yetersiz ve güçsüz hissederiz. Toplumumuzda şişmanlık gittikçe artan bir hızla yaygınlaşmaktadır. Burada sosyal hayatımızda, şehir kültürüyle şekillenen değişiklikler oldukça önemlidir. Zayıflama diyet tedavileri de bu artan hızla beraber oldukça popüler bir konu oldu. Bu popülerlikle birlikte bilim dışı birçok yanlış bilginin toplumumuzu yanlış yönlendirdiği gözlemlenmektedir.